2016

30 Ağustos 2016 Salı

Mutfak Tasarımı ve Dekorasyon Fikirleri


Mutfağın gelişim sürecini incelediğimizde mutfağın yaşam alanı içindeki önemini kolayca gözlemleyebiliriz. Eski çağlarda yaşam alanı,ateş etrafında(pişirme eylemi) konumlandırılmıştır.Yaşam alanının odak noktası pişirme alanı olmuştur ve aile bireyleri bu alanda bir araya toplanmıştır.Yerleşik yaşamdan günümüz modern yaşantısı sürecinde de mutfak aile bireylerini bir araya toplayan bir mekan olmayı sürdürmüştür.

Mutfak,konut içerisinde en önemli yerlerden biridir.Mutfak bir çalışma alanıdır.Eylem gerektiren mekanlardan biri olduğu için iyi planlanmalıdır ve işlevsel olmalıdır.Kullanıcının mutfak içerisindeki eylemleri araştırmacılar tarafından gözlemlenmiş ve zaman içerisinde bu eylemleri gerçekleştirmeyi sağlayacak en iyi yol bulunarak bir çalışma üçgeni ortaya konulmuştur.
Mutfaktaki işlevleri ana aktivite alanı(depolama,hazırlama,pişirme) ve ikincil aktivite alanı(servis,yemek,dinlenme) olarak iki grupta toplayabiliriz.Az önce bahsettiğim çalışma üçgeni ana aktivite alanı yani buzdolabı,evye ve fırınlı ocak etrafında oluşturulmalıdır.

mutfak üçgeni

Mutfak üçgeni mutfak tiplerine göre farklılık göstermektedir.I,L,U ve koridor tipi mutfak olmak üzere 4 tip mutfak vardır.
mutfak tipleri

Mutfak tasarımında diğer bir önemli husus da ergonomidir.Ergonomi fiziksel ihtiyaçların kolayca karşılanabileceği şekilde olmalıdır.Mutfakta çalışma alanlarının boyutlandırılması bu yönde yapılmalıdır.

Teknik konulardan genel olarak bahsettikten sonra gelelim estetik konusuna.Özellikle bayanların çokça vakit geçirdiği mutfakta fonksiyon kadar tasarımın da ön planda tutulması istenmektedir.Peki bu aşamada nasıl bir yol izleyebiliriz örneklerle inceleyelim.

Öncelikle mutfağımızın ölçülerine uygun olacak şekilde ne tip bir mutfak istediğimize karar vermeliyiz.Daha sonrasında malzeme seçimlerinde kolay temizlenebilir,onarılması kolay malzemeleri tercih etmeliyiz.

Mutfak dolabı seçiminde seçeneklerimiz oldukça fazla durumda.2016 mutfak tasarımında country tarzı mutfaklar ön plana çıksa da tarzımıza göre seçim yapmalıyız.

country mutfak









masif mutfak









amerikan mutfak












modern mutfak













Eğer küçük bir mutfağımız var ise dolap içi sistemler büyük kurtarıcımız olacaktır.Mutfak için seçeceğiniz aksesuarın hem işlevsel hem estetik olması da mutfağınızı gereksiz kalabalık göstermekten kurtaracaktır.
     


  

26 Ağustos 2016 Cuma

Tasarımda Renk Kullanımı ve Psikolojik Etkileri


Renklerin hayatımıza psikolojik olarak farklı etkileri vardır.Renklerin psikolojik etkilerini bilmemiz,renkleri birbiri ile birlikle nasıl kullanacağımızı bilmemiz için tabiki öncelikle renkleri tanımamız gerekmektedir.Hepimizin az ya da çok ilkokul sıralarında öğrendiği renk bilgisi vardır.Kısaca hatırlayalım.

Renkler temelde üç başlık altında sınıflandırılmıştır.
1.Ana renkler 
2.Ara renkler
3.Kontrast-Tamamlayıcı renkler 

Renkler arasındaki ilişkiyi renk çemberi,renk skalası dediğimiz çemberde rahatça görebiliriz.

renk skalası


Şimdi isterseniz bu 3 başlığı biraz irdeleyelim.
1.Ana Renkler:Ana renkler sarı,mavi ve kırmızıdır.Bu renkler başka renklerin karışımı ile elde edilemezler.

2.Ara Renkler:Yeşil,turuncu ve mor ara renktir.Ara renkler iki temel ana rengin farklı oranlarda karıştırılması ile elde edilir.Ara renk elde etmenin ikinci bir yolu da renge beyaz ekleyerek açmak ya da siyah ekleyelek karartmaktır.

3.Kontrast-Tamamlayıcı Renkler:Bir ana renge yardımcı bir ara renk eşlenerek kontrast renkler oluşur.Renk skalasında her ana rengin karşısına denk gelen renk onun tamamlayıcı rengidir. Sarı-mor,kırmızı-yeşil,mavi-turuncu kontrast renklerdir. Kontrast renkler birlikte kullanıldığında birbirini güçlendirir ve dikkat çeker.
Kontrast-Tamamlayıcı Renkler

Renkleri biraz tanıdıktan sonra gelelim nasıl kullanmamız gerektiğine.
Renkler tek başına kullanıldıklarında farklı,birlikte kullanıldıklarında farklı psikolojik etkiler yaratır.Bir renge baktığımızda o rengin psikolojik etkisinden kurtulmak istediğimizde gözümüz başka bir renk arar ve o renk kontrast renktir.Kontrast renk kullanımı bir denge oluşturur.

Renk çemberinde bulunan renklerden birbirine yakın olanlardan renk kombinasyonu oluşturabileceğimiz gibi birbirine zıt renklerden de başarılı kombinasyonlar oluşturabiliriz.



Renkleri sıcak-soğuk olarak ele alıp mekanlarda renk kombinasyonunu bu şekilde sağlayabiliriz..Dinamizm olması istenilen mekanlarda sıcak renkler kullanıp,sakinlik dinginlik olmasını istediğimiz mekanlarda soğuk renkler kullanabiliriz.



soğuk renk kullanımı dinginlik hissi verir
kontrast renk kullanımı dikkat çeker
sıcak renk kullanımı rahatlık ve samimiyet hissettirir.


23 Ağustos 2016 Salı

Yeni Ev Kuracaklara Tavsiyeler


Yeni ev düzeni kurmak hem eğlenceli hem de bir o kadar zor bir süreçtir.Peki bu süreci kolaylaştırıp tadını çıkarmak için neler yapabiliriz? 





Bütçe Planlaması
Öncelikle bu iş için ne kadar bütçe ayırabileceğiz bunu belirlemeliyiz..Bunun için bir bütçe planlaması yapılmalıdır.Maddi olarak sıkıntılı olacak bir dönemde düşünerek atılan her adım ileriye dönük bir kazanç sağlayacaktır.

Ev-Oda Planlaması
Bütçe planından sonraki adım oda yerleşimlerine karar vermek olmalıdır.
Çünkü evin kullanım fonksiyonuna göre temel ihtiyaçları belirlememiz gerekmektedir.Ev kaç oda,hangi oda ne için ne şekilde kullanılacak gibi sorulara net cevaplar verdikten sonra temel ihtiyaçlarımızı belirlemek çok daha kolay olacaktır.Öncelikle evin yatak,dolap,koltuk,perde gibi temel ihtiyaçlar karşılanmalıdır.Aksesuarlar tercihe göre daha sonra tamamlanabilir.

Tarz Belirlenmeli
Bu süreçte ilgimizi çekecek,bizi cezbedecek bir çok mobilya ve aksesuarla karşılacağımızdan aklımız karışabilir ve karar vermekte zorlanabiliriz.Mobilya seçmeye gitmeden önce zevklerimiz doğrultusunda ne tarz mobilya almak istediğimizi belirlemeliyiz.Mobilya seçmeye giderken kararlı olun.Ne istediğinizi bilirseniz işiniz çok daha kolay olacaktır.

   

Mobilyaların kullanımının uzun ömürlü olması için zevkimize ve evin mimarisine uygun seçimler yapılmalıdır.Mobilya seçiminde karar veremediğimiz en önemli konu sanırım ''renk''.Tabiki bu bir zevk meselesidir.Ama bütçemizi düşünecek olursak olursak mobilyanın uzun ömürlü kullanılması beklentimiz olacaktır.Bu yüzden renk ve kumaş seçiminde kolay temizlenen,kir ve leke tutmayan mobilyalar seçmek akıllıca olacaktır.

Temel mobilyalarda fonksiyonu,aksesuar seçimlerinde tasarımı ön planda tutmalıyız.




Düzen kuracağımız evin eşinizle ortak yaşam alanı olduğunu unutmayın!Onun seçimleri de en az sizin kadar önemli.Bu yüzden her iki tarafı da mutlu edecek seçimler yapmak bu aşamada oldukça önemlidir.


14 Ağustos 2016 Pazar

Design & Designer


Herkese merhaba !


Uzun zamandır uzaktan uzağa izlediğim ve takip ettiğim blog dünyasına daha fazla uzak kalamadım ve ben de fikirlerimi,hayata bakış açımı sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Herkese hitap edebilecek farklı alanlardaki tasarım fikirlerini paylaşacağım bu blog için oldukça heyecanlıyım.Heyecanımı paylaşmak için sık sık yazmaya çalışacağım.O zaman şu tasarım konusuna bir el atalım öncelikle ...

Son yıllarda kafamızı nereye çevirsek karşılaştığımız,hepimizin çok aşina olduğu sözcükler yerleşti hayatımıza '' design&designer '' gibi mesela. Türkçeye tasarım & tasarımcı olarak çevirmekteyiz bu sözcükleri.





Peki bize tasarımı,tasarımcıyı,sanatı böylesine sevdiren şey nedir?Elbette herkesin farklı bir cevabı olacaktır.Ben bunu özel olma,özel hissetme,hissettiklerini somutlaştırma arzusu olarak cevaplayabilirim.Barındığımız mekanda,giydiğimiz kıyafette,yediğimiz yemekte bile bize özel bir parça ararız.Özel olanı seçmeye gayret ederiz.

Herkes kendi yaşamı için en doğruyu,en güzeli seçmeye uğraşır.Yaşam boyunca seçimlere mağruz kalırız.Seçerek kendimize bir dünya tasarlarız..Herkes kendi dünyasının tasarımcısı aslında.Basit düşünecek olursak her tasarım kararı bir seçim gerektirir.Ve herkes kendi yaşamı için en doğruyu,en güzeli seçmeye uğraşır.Madem ki seçim şansı bize ait ;

Hadi gelin o zaman bundan sonra birlikte tasarlayalım birlikte seçelim.Tasarım yaşamına birlikte dokunalım ...