Tasarımda Renk Kullanımı ve Psikolojik Etkileri

26 Ağustos 2016 Cuma

Tasarımda Renk Kullanımı ve Psikolojik Etkileri


Renklerin hayatımıza psikolojik olarak farklı etkileri vardır.Renklerin psikolojik etkilerini bilmemiz,renkleri birbiri ile birlikle nasıl kullanacağımızı bilmemiz için tabiki öncelikle renkleri tanımamız gerekmektedir.Hepimizin az ya da çok ilkokul sıralarında öğrendiği renk bilgisi vardır.Kısaca hatırlayalım.

Renkler temelde üç başlık altında sınıflandırılmıştır.
1.Ana renkler 
2.Ara renkler
3.Kontrast-Tamamlayıcı renkler 

Renkler arasındaki ilişkiyi renk çemberi,renk skalası dediğimiz çemberde rahatça görebiliriz.

renk skalası


Şimdi isterseniz bu 3 başlığı biraz irdeleyelim.
1.Ana Renkler:Ana renkler sarı,mavi ve kırmızıdır.Bu renkler başka renklerin karışımı ile elde edilemezler.

2.Ara Renkler:Yeşil,turuncu ve mor ara renktir.Ara renkler iki temel ana rengin farklı oranlarda karıştırılması ile elde edilir.Ara renk elde etmenin ikinci bir yolu da renge beyaz ekleyerek açmak ya da siyah ekleyelek karartmaktır.

3.Kontrast-Tamamlayıcı Renkler:Bir ana renge yardımcı bir ara renk eşlenerek kontrast renkler oluşur.Renk skalasında her ana rengin karşısına denk gelen renk onun tamamlayıcı rengidir. Sarı-mor,kırmızı-yeşil,mavi-turuncu kontrast renklerdir. Kontrast renkler birlikte kullanıldığında birbirini güçlendirir ve dikkat çeker.
Kontrast-Tamamlayıcı Renkler

Renkleri biraz tanıdıktan sonra gelelim nasıl kullanmamız gerektiğine.
Renkler tek başına kullanıldıklarında farklı,birlikte kullanıldıklarında farklı psikolojik etkiler yaratır.Bir renge baktığımızda o rengin psikolojik etkisinden kurtulmak istediğimizde gözümüz başka bir renk arar ve o renk kontrast renktir.Kontrast renk kullanımı bir denge oluşturur.

Renk çemberinde bulunan renklerden birbirine yakın olanlardan renk kombinasyonu oluşturabileceğimiz gibi birbirine zıt renklerden de başarılı kombinasyonlar oluşturabiliriz.



Renkleri sıcak-soğuk olarak ele alıp mekanlarda renk kombinasyonunu bu şekilde sağlayabiliriz..Dinamizm olması istenilen mekanlarda sıcak renkler kullanıp,sakinlik dinginlik olmasını istediğimiz mekanlarda soğuk renkler kullanabiliriz.



soğuk renk kullanımı dinginlik hissi verir
kontrast renk kullanımı dikkat çeker
sıcak renk kullanımı rahatlık ve samimiyet hissettirir.


0 yorum :

Yorum Gönder