Mutfak Tasarımı ve Dekorasyon Fikirleri

30 Ağustos 2016 Salı

Mutfak Tasarımı ve Dekorasyon Fikirleri


Mutfağın gelişim sürecini incelediğimizde mutfağın yaşam alanı içindeki önemini kolayca gözlemleyebiliriz. Eski çağlarda yaşam alanı,ateş etrafında(pişirme eylemi) konumlandırılmıştır.Yaşam alanının odak noktası pişirme alanı olmuştur ve aile bireyleri bu alanda bir araya toplanmıştır.Yerleşik yaşamdan günümüz modern yaşantısı sürecinde de mutfak aile bireylerini bir araya toplayan bir mekan olmayı sürdürmüştür.

Mutfak,konut içerisinde en önemli yerlerden biridir.Mutfak bir çalışma alanıdır.Eylem gerektiren mekanlardan biri olduğu için iyi planlanmalıdır ve işlevsel olmalıdır.Kullanıcının mutfak içerisindeki eylemleri araştırmacılar tarafından gözlemlenmiş ve zaman içerisinde bu eylemleri gerçekleştirmeyi sağlayacak en iyi yol bulunarak bir çalışma üçgeni ortaya konulmuştur.
Mutfaktaki işlevleri ana aktivite alanı(depolama,hazırlama,pişirme) ve ikincil aktivite alanı(servis,yemek,dinlenme) olarak iki grupta toplayabiliriz.Az önce bahsettiğim çalışma üçgeni ana aktivite alanı yani buzdolabı,evye ve fırınlı ocak etrafında oluşturulmalıdır.

mutfak üçgeni

Mutfak üçgeni mutfak tiplerine göre farklılık göstermektedir.I,L,U ve koridor tipi mutfak olmak üzere 4 tip mutfak vardır.
mutfak tipleri

Mutfak tasarımında diğer bir önemli husus da ergonomidir.Ergonomi fiziksel ihtiyaçların kolayca karşılanabileceği şekilde olmalıdır.Mutfakta çalışma alanlarının boyutlandırılması bu yönde yapılmalıdır.

Teknik konulardan genel olarak bahsettikten sonra gelelim estetik konusuna.Özellikle bayanların çokça vakit geçirdiği mutfakta fonksiyon kadar tasarımın da ön planda tutulması istenmektedir.Peki bu aşamada nasıl bir yol izleyebiliriz örneklerle inceleyelim.

Öncelikle mutfağımızın ölçülerine uygun olacak şekilde ne tip bir mutfak istediğimize karar vermeliyiz.Daha sonrasında malzeme seçimlerinde kolay temizlenebilir,onarılması kolay malzemeleri tercih etmeliyiz.

Mutfak dolabı seçiminde seçeneklerimiz oldukça fazla durumda.2016 mutfak tasarımında country tarzı mutfaklar ön plana çıksa da tarzımıza göre seçim yapmalıyız.

country mutfak









masif mutfak









amerikan mutfak












modern mutfak













Eğer küçük bir mutfağımız var ise dolap içi sistemler büyük kurtarıcımız olacaktır.Mutfak için seçeceğiniz aksesuarın hem işlevsel hem estetik olması da mutfağınızı gereksiz kalabalık göstermekten kurtaracaktır.
     


  

0 yorum :

Yorum Gönder